Kan ik gemeentelijke belastingen terugvragen?

Kan ik gemeentelijke belastingen terugvragen? Elke gemeente stelt zelf de hoogte van de gemeentelijke belastingen en heffingen vast. Wat u moet betalen aan belasting, kan dus veranderen op het moment dat u naar een andere gemeente verhuist. En als u de belasting een jaar vooruit hebt betaald, heeft u een periode lang teveel betaald. Krijgt u dit bedrag terug en hoe regelt u dat? U leest het hieronder.

Wat zijn gemeentelijke belastingen?

Er is een aantal verschillende belastingen die iedere gemeente zelf mag berekenen en heffen. De meest voorkomende zijn:

  • Afvalstoffenheffing;
  • Hondenbelasting;
  • Onroerende zaak belasting (OZB).

Daarnaast berekent een gemeente soms baatbelasting, forensenbelasting, toeristenbelasting, parkeerbelasting, reclamebelasting, precariobelasting, reinigingsheffing of grafonderhoudsrecht.

Hoeveel belasting moet u betalen?

De hoogte van de belasting stelt de gemeenteraad jaarlijks vast. Aan het begin van het nieuwe jaar ontvangt u een gecombineerd aanslagbiljet. Deze vermeldt het totaal aan gemeentelijke belastingen die voor u van toepassing zijn. De gecombineerde aanslag kan in termijnen betaald worden of in één keer. Als u de gemeentelijke belastingen van tevoren hebt betaald en u verhuist later dat jaar, dan kunt u een deel hiervan terugvragen.

Vermindering van gemeentelijke belastingen bij verhuizing

Als u niet een heel kalenderjaar in dezelfde gemeente woont of hebt gewoond, dan wordt een deel van de gemeentelijke belasting verminderd of terugbetaald. Dit wordt gebaseerd op het aantal complete maanden dat u niet woonachtig was op het oude adres. Hiervoor geldt de dag dat u zich hebt aangemeld bij de nieuwe gemeente. Stel dat u zich op 13 maart in uw nieuwe gemeente hebt ingeschreven, dan heeft u recht op vermindering voor de maanden april – december.

Kan ik gemeentelijke belastingen terugvragen?

Regelen van teruggave gemeentelijke belastingen

Net als de hoogte en bepaling van belastingen, regelt iedere gemeente ook de teruggave op zijn eigen manier. Soms gaat dit automatisch en bij andere gemeenten moet u de teruggave of herberekening zelf aanvragen. Kijk op de site van uw oude gemeente hoe u dit kunt regelen. Let wel: de OZB overlapt nooit en kunt u dus ook niet terugvragen. Op 1 januari wordt die gepeild en vervolgens geldt die voor het hele jaar. In uw nieuwe gemeente zult u pas vanaf het volgende jaar OZB betalen voor uw nieuwe huis.

Als u gaat verhuizen naar een andere gemeente, komt hier veel extra werk bij kijken. Het scheelt een hoop stress als u de verhuizing aan een professioneel verhuisbedrijf overlaat. Informeer gerust naar onze mogelijkheden en tarieven!

Neem contact op voor een vrijblijvende offerteVrijblijvende offerte?

Kim helpt graag bij al uw vragen over uw aanstaande verhuizinghelpt u graag.

Vraag direct een offerte aanVraag direct een offerte aan Bel ons op: 050 - 313 91 49Bel ons Kim Jullens Kim Jullens