Ik ga verhuizen, wat moet ik allemaal regelen?

Bij een verhuizing naar een nieuwe koopwoning komt behoorlijk wat kijken en we krijgen vaak de vraag: Wat moet ik regelen bij een verhuizing? Het belangrijkste aspect is natuurlijk de verkoop van het oude huis. Hebt u een koper gevonden en bent u het eens over de prijs? Gefeliciteerd! Lees hier wat de volgende stappen zijn.

Koopcontract laten opstellen

Het huis is verkocht, dus laat de champagne maar knallen! Of toch niet? Het is verstandig om hiermee te wachten totdat de verkoop officieel is afgerond. De eerste stap hierin is het opstellen van het koopcontract. Hierin staan de afspraken tussen u en de koper over de overdracht en (ontbindende) voorwaarden. Het opstellen van een koopcontract zit vaak inbegrepen bij de dienstverlening van een makelaar. Soms wordt er beroep gedaan op een adviseur. U kunt ook zelf een notaris inschakelen. De notaris is gespecialiseerd in de juridische kant van de verkoop en handelt onafhankelijk en onpartijdig. Hij kan zowel u als de koper optimaal informeren. Bij een dergelijk bedrag is dit zeker het overwegen waard

 

De bedenktijd van de koper

Bij de verkoop van een koophuis krijgt de koper altijd drie dagen bedenktijd. Deze termijn gaat in op het moment dat de koper het door beide partijen ondertekende koopcontract in handen heeft. Tijdens deze drie dagen mag hij de koopovereenkomst zonder opgaaf van reden ontbinden. Daarnaast kan de koop niet doorgaan op grond van ontbindende voorwaarden. De bekendste is het voorbehoud van financiering. Ook een bouwkundige keuring kan een ontbindende voorwaarde zijn. In het contract staat de termijn waarin deze ontbindende voorwaarden geldig zijn. Meestal is dat rond de zes weken. Mocht de koper bijvoorbeeld zijn hypotheek niet rond krijgen, dan mag hij het contract binnen de geldende termijn ontbinden.

 

Uw eigen hypotheek regelen

De tijd dat de koper zijn financiering regelt, is een mooie gelegenheid om uw eigen hypotheek onder de loep te nemen. Neemt u de hypotheek mee naar de nieuwe woning of sluit u een nieuwe hypotheek af? Is er sprake van een restschuld en wat gaat u daarmee doen? Soms kunt u een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Of misschien is het mogelijk dit bedrag af te lossen met spaargeld. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan u helpen de meest voordelige keuze te maken.

Vraag een offerte aan: